Oamenii de știință imprimă 3D o bucată funcțională a inimii: cum ne ajută tehnologia să trăim mai mult

de: Ozana Mazilu
09 06. 2022

Cercetătorii au realizat inimi imprimate 3D folosind silicon și chiar celulele proprii ale pacientului, dar nu s-au potrivit cu funcționalitatea completă a inimilor reale și nu sunt prea bune în acest sens.

Cu toate acestea, există unele progrese în acest sens, deoarece o echipă de la Institutul Wyss de la Harvard a dezvoltat o tehnică de imprimare 3D a macrofilamentelor cardiace lungi care se dezvoltă în filamente asemănătoare mușchilor care se contractă. Noua metodă imită alinierea complexă a elementelor contractante ale inimii (o performanță dificilă până acum), producând, în același timp, țesut suficient de gros pentru a fi utilizat în tratamentele regenerative ale inimii.

Inima printată 3D, o realitate

Sistemul este o perfecționare a tehnologiei de bioimprimare SWIFT (Sacrificial Writing in Functional Tissue) de la Wyss. Oamenii au folosit celule stem pluripotente induse de om (adică celule tinere capabile să se dezvolte în forme multiple), precum și o protein de colagen și celulele folosite pentru a forma țesut conjunctiv. Combinația formează un țesut dens care se aliniază de-a lungul axei care leagă micropilonii. Apoi, echipa ridică blocurile de organe rezultate de pe stâlpi, le folosește pentru a crea o cerneală de bioimprimare și folosește mișcarea imprimantei 3D pentru a ajuta în continuare la aliniere.

Aceasta este doar o mică bucată din inimă. În timp ce tehnologia are un randament relativ ridicat, este mult mai mult de făcut înainte ca o inimă organică complet funcțională, imprimată 3D, să fie disponibilă.

Grupul de cercetare consideră că munca lor ar putea fi încă utilă cu mult înainte de a atinge piatra de hotar a întregii inimi. Filamentele imprimate 3D ar putea fi folosite pentru a înlocui cicatricile după atacuri de cord sau pentru a crea modele. S-ar putea chiar să ajute nou-născuții cu malformații cardiace congenitale. Pur și simplu, o inimă deteriorată ar putea să nu mai fie problema permanentă care tinde să fie astăzi.